Replatforming zonder hoofdpijn, is dat mogelijk?

Replatforming zonder hoofdpijn, is dat mogelijk?

February 17, 2023 Off By Rene Vandereycken

Heb je al eens geprobeerd om je website of applicatie te replatformen, maar was het een pijnlijk proces? Besteed geld uit aan consultancy, technische experts en arbeidsuren die weken duren, en je bent nog steeds niet klaar? In deze blogpost gaan we dieper in op hoe je replatforming kan vereenvoudigen met behulp van AI-technologie.

Wat is replatforming?

Replatforming is het proces van het overzetten van een website of applicatie naar een nieuwe technische omgeving. Het doel van replatforming is het verbeteren van de prestaties, functionaliteit en/of beheerbaarheid van de website of applicatie. In sommige gevallen kan replatforming ook worden gebruikt om de kosten te verlagen.

De verschillende soorten replatforming

Replatforming is een belangrijk onderdeel van het digitale transformatieproces, maar het kan ook een bron van hoofdpijn zijn. Er zijn verschillende soorten replatforming die bedrijven kunnen ondernemen, en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Sommige bedrijven kiezen ervoor om hun huidige platform te blijven gebruiken en slechts een paar aanpassingen te maken, terwijl andere bedrijven volledig opnieuw beginnen met een nieuw platform. Wat is het beste voor uw bedrijf? Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder uw huidige situatie, uw budget en uw toekomstplannen.

Eén van de meest populaire soorten replatforming is de ‘lift-and-shift’, waarbij het huidige systeem wordt geïnstalleerd op een nieuwe server of in de cloud. Dit type replatforming is relatief eenvoudig en snel uit te voeren, maar het brengt geen veel nieuwe functies met zich mee.

Een ander type replatforming is ‘reengineering’, waarbij een bedrijf hun oude systeem aanpast of vervangt door een geheel nieuw platform. Dit kan worden gedaan om de prestaties te verbeteren, de kosten te verlagen of om het systeem modern en up-to-date te houden. Hoewel dit type replatforming meer tijd en moeite kost, kan het ook meer voordelen opleveren, zoals betere schaalbaarheid en een betere gebruikerservaring.

Ten slotte is er ‘native replatforming’. In dit geval wordt het huidige systeem herschreven vanuit de grond opnieuw in een native programmeertaal voor het platform waarop het draait. Deze methode stelt bedrijven in staat om hun systemen te moderniseren en up-to-date te houden, maar het vereist een grote investering in tijd en moeite.

Voordelen en nadelen van replatforming

Als je eenmaal een website hebt opgezet, is de neiging om alles bij het oude te laten. Maar soms is replatforming – het overzetten van je website naar een nieuwe technische omgeving – de beste optie. Replatforming kan nodig zijn als je merkt dat je huidige platform beperkingen oplegt aan wat je wilt bereiken, of als je gewoon toe bent aan een verfrissende start.

Hoewel replatforming een uitdaging kan zijn, hoeft het niet pijnlijk te zijn. Hieronder vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw replatforming soepel verloopt.

Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen voordat je begint met replatforming, is nadenken over wat je precies wilt bereiken met de switch. Als je duidelijk weet wat je wilt veranderen, is het makkelijker om een plan te maken voor hoe je dat gaat aanpakken. Houd ook in gedachten dat replatforming meer inhoudt

Conclusie

Als je gaat replatformen, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Ten eerste moet je goed nadenken over waarom je wilt replatformen. Wat zijn je doelstellingen? Vervolgens moet je kijken naar de risico’s die verbonden zijn aan het proces. Hoe groot is de kans dat er iets fout gaat? Tot slot moet je ook nadenken over de kosten van het replatformingstraject. Als je allemaal in gedachten houdt, is replatforming zonder hoofdpijn mogelijk!